Efteruddannelse: Dansk erhvervsliv skal have fokus på den teknologiske udvikling mere end nogensinde før

Gennem den historiske udvikling har man set hvordan disruption, hvor virksomheder bliver overhalet af udviklingen, fører til konkurser og nedlæggelse af arbejdspladser. 

Disruption er et fænomen der blev opdaget omkring 2011, hvor Forlaget ”De Gule Sider” gik konkurs grundet disruption, hvilket refererer til, at produktet blev overhalet af den digitale udvikling og det fysiske tryk af gule telefonbøger blev overflødiggjort af internettet, den nemme adgang dertil og ikke mindst søgefunktioner som Google. En anden form for disruption blev set hos Nokia, hvor Apples lancering af iPhones skabte en revolution og viste en markant udvikling inden for mobil telefoni, som Nokia ikke formåede at følge med i tide. Til det årlig topmøde i Davos – World Economic Forum – blev det belyst hvordan det fjerde industrielle revolution vil påvirke verden, heriblandt blev det spået at omkring 7 mio. arbejdspladser i 15 forskellige lande vil nedlægges som følge af den fjerde revolution, mens der blot forventes at opstå omkring 2 mio. nye jobs. Den fjerde revolution henviser til en teknologisk fremgang, der vil indføre teknologier som nanoteknologi, robotter, kunstig intelligens, 3D print, big data, genetik og bioteknologi. I slutningen af 1700-tallet så man den første industrielle revolution med introduktion af dampmaskinen, der medførte en overgang fra håndværksproduktion til industriel produktion. Herefter så verden den anden industrielle revolution i 1800-tallet hvor elektricitet, jernbaner og samlebåndsproduktioner blev iværksat. Den tredje industrielle revolution blev derefter set i 1970’erne med automatiserede produktioner ved hjælp af computere, mv. Selvom de industrielle revolutioner skaber større risiko for omlægning af arbejdspladser og større risiko for udkonkurrering af forældede produkter, har danske virksomheder alt for lidt fokus på digital udvikling. En undersøgelse viser, at blot 30 pct. af de store danske virksomheder har fokus på digital udvikling. Rapporten for World Economic Forum viser, at hele 65 pct. af de børn der i dag starter i skole, vil besidde jobs i fremtiden som endnu ikke eksisterer. Derfor er der i høj grad brug for videreudvikling og efteruddannelse af medarbejdere for at dansk erhvervsliv kan følge med den teknologiske udvikling og minimere risikoen for fatale konsekvenser af disruption.

Weekendavisen 29. januar 2016, 1. sektion, side 6

Se på HR i et internationalt perspektiv og fokusér på at styrke virksomhedens interne samspil – læs mere her.

Ønsker du rådgivning til hvilket kursus og uddannelse, der passer bedst til dine behov – ring til os på telefon: 33 13 58 00.

– Følg HR Forum på Facebook – se https://www.facebook.com/HRForum.dk
- Følg HR Forum på Linkedin – se www.linkedin.com/company/hr-forum-aps
- Følg HR Portalerne – se www.hrforum.dk & www.efteruddannelser

Kommentarer

kommentarer

About The Author