Ernæringsrådgiver

Uddannelsen gennemføres i tæt samarbejde med professor Arne Astrup, Københavns Universitet, Institut for Idræt og Ernæring.

Ernæringsrådgiver-uddannelsen er et spændende lærings- og udviklings- forløb for alle, som beskæftiger sig med- eller har interesse for rådgivning om kost og næringsstoffer, både til raske og syge, og som ønsker at være på forkant med lovgivning og den hastige videnskabelige udvikling.

Undervisningen giver deltagerne en grundig gennemgang af og tilgang til de forskellige lovgivningsbestemte regler, forekomst af mangeltilstande i befolkning med identificering af særlige risikogrupper, et opdateret videngrundlag baseret på nyeste forskningsresultater med fokus på nye målgrupper og sundhedsaspekter.

Uddannelsen er baseret på E-learning, men kombineres med forelæsninger efter hvert gennemført modul samt en afsluttende eksamen. Uddannelsen tager udgangspunkt i den avancerede kommunikation mellem rådgiver og kunde/ klient/patient, og belyser over tre moduler, hvorledes den optimale rådgivning kan finde sted på et etiske grundlag samtidig med det sikres, at alle potentielle behov for kostrådgivning og kosttilskud opfyldes.

Uddannelsens tre moduler er på bachelorniveau og indeholder følgende:

Modul 1: Næringsmangler i Danmark

Selvom danskerne har ressourcerne til at spise en sund, nærende kost, så viser kostundersøgelser, at store dele af befolkningen ikke får tilstrækkelige mængder af en række næringsstoffer, og dermed får symptomer og øget sygdomsrisiko.

På dette modul gennemgås følgende temaer grundigt, og der er rig mulighed for at få afklaret forhold angående f.eks.:

– Identifikation af målgrupper for kostvejledning og -tilskud
– Sandheden om sundhed
– Kostundersøgelser og biomarkører
– Symptomer og sygdomme ved mangeltilstande
– Kostvejledning og dosering af kosttilskud
– Mulige bivirkninger, interaktion ved kosttilskud og lægemidler
– Fødevarelovgining for brug af kosttilskud, stærke mineraler og vitaminer mv.
– Godkendelse af sundhedsanprisninger
– Sunde vaner
– Mv.

Ca. 100 siders læsning med e-learning-cases, online-opgaver og online-tilbagemelding med evaluering.

Modul 2: Behov hos særlige risikogrupper

Modulet sætter fokus på systematisk at opstille overskuelige risikogrupper i befolkningen, som har særlige behov, og på et mere detaljeret grundlag at gennemgå de officielle anbefalinger, og anbefalinger som er viden-skabeligt funderede med fokus på de særlige forhold som gør sig gældende i de enkelte risikogrupper.

– Behov hos gravide og ammende: Kost og kosttilskud
– Anbefalinger til spædbørn og småbørn: Amning, modermælkserstatninger, overgangskost, fødevareallergier og –intolerancer, og kosttilskud. Fokus på gluten, mælk, fedtstoffer, kolik, allergi, samt risiko for senere sygdomme.
– Anbefalinger til børn med dårlig trivsel
– Kostrådgivning og – tilskud til ældre og småtspisende
– Kostrådgivning og – tilskud ved spiseforstyrrelser
– Kostrådgivning og –tilskud til patienter med blodtryksforhøjelse og hjertekarsygdom
– Kostrådgivning og – tilskud til patienter med knogleskørhed samt gigtlidelser

Ca. 100 siders læsning med e-learning-cases, online-opgaver og online-tilbagemelding med evaluering.

Modul 3: Forebyggelse & behandling ved overvægt og diabetes

Forekomsten af overvægt og fedme er steget voldsomt de sidste 50 år, og mere end halvdelen af voksne danskere vejer for meget. Ny forskning viser veje til at håndtere vægten uden afsavn.

Dette modul gennemgår simple principper for regulering af kalorie-balancen, dvs. appetit, forbrænding og motion, og de overordnede principper for forskellige diæter & kostomlægning.

Modulet belyser de værktøjer der er til rådighed i rådgivningen af overvægtige klienter, samt konkrete diæter og kosttilskud, som kan anvendes.

Herunder:
– Risikofaktorer for fedme: Arvelige forhold, programmering under graviditet, tidlig vækst og ernæring, søvn, stress, lægemidler m.v.
– Betydningen af fedt, kulhydrat, fiber, protein og alkohol for vægtregulering.
– Fedtreducerede diæter, proteinrige diæter (Atkin’s, South Beach Diet, Diogenes), kulhydrat-kvalitet (glykæmisk index, fuldkorn, fiber).
– Samspil mellem motion og diæter
– Særlige forhold ved overvægtige børn og ældre
– Betydning af økologi og tilsætningsstoffer.
– Kosttilskud og lægemidler i håndkøb.

Ca. 100 siders læsning med e-learning-cases, online-opgaver og online-tilbagemelding med evaluering.

Eksamen

Herunder gennemgang af hver kursists testresultater ved hvert modul.

Uddannelsen giver deltagerne den nødvendige viden, så de kan imødekomme rådgivning om ernæring på alle niveauer.

Hvem bør deltage
Alle der rådgiver andre om kost og ernæring: Kostvejledere, personlige trænere, ekspedienter i matrialistforretninger, Matas, apoteker, samt andre med behov eller interesse fra fødevare- og medicinalvirksomheder.

Undervisningsform
Ved tilmelding til uddannelsen modtager deltagerne et password og et brugernavn, der giver direkte adgang til undervisnings-siderne, bibliotekerne og linksiderne, der er tilkoblet undervisningen. Samtidig får deltagerne adgang til et online-dialogforum med eksperter og fagfolk, der bidrager undervejs i kursusforløbet med indlæg, cases og praktiske eksempler. Via dialogforummet har deltageren også mulighed for at komme i kontakt med de øvrige kursister. Undervisningen er konkret og jobrelateret, og kurset er tilrettelagt således, at deltageren kan trække direkte på indlæringen i forbindelse med daglige arbejdsopgaver.

Forberedelse:
Før kursets start udfylder deltageren et omfattende spørgeskema, der viser deltagerens læringsprofil. Profilen vil blive holdt op imod deltagerens resultater ved den afsluttende eksamen.

Krav til udstyr:
For at kunne deltage på uddannelsen skal du have adgang til en PC med internetopkobling og en e-mail-adresse.

Kontakt PROBANA
For personlig rådgivning kontakt PROBANA på telefon 45 76 58 58 eller send en e-mail til probana@probana.com. Tilmelding kan ske ved at kontakte PROBANA Business School.

Kommentarer

kommentarer

About The Author