Guide: 5 gode råd til Storytelling

Der var engang en mand, der netop havde fået job hos Hewlett-Packard. Han blev en dag sendt op til Bill Hewlett med en pakke. Den unge mand tiltaler Bill Hewlett som “Mr. Hewlett”, hvorefter Bill Hewlett svarer: “Åh, du søger min far. Mit navn er Bill”.

Et billede siger mere end tusind ord. Det forholder sig på samme måde med historiefortælling. Ovenstående historie beskriver meget præcist i et par sætninger HP’s uformelle kultur. Historier er velegnede til at formidle abstrakte budskaber og til at indfange en kompliceret og uoverskuelig virkelighed på en præcis måde.

5 gode råd om historiefortælling

  • Pointe: Alle historier bør have en pointe eller morale, som tydeligt fremgår af historien, ellers er der ingen idé med at fortælle historien.
  • Troværdighed: Der bør være overensstemmelse mellem det virkelige og det fortalte – historien og virksomhedens værdier og kultur. Det er både vigtigt i forhold til medarbejdere og i forhold til omverdenen. Hvis historierne fænger blandt medarbejderne vil de blive fortalt videre og også leve uden for organisationen. På den måde kan komme til at fungere som virksomhedens visitkort og bidrage til virksomhedens eksterne image. Derfor bør ledelsen kunne stå inde for de historier og historier, der bliver fortalt.
  • Fortællerens troværdighed: Det er ikke kun historien, der bør være troværdig. Det er også vigtigt, at fortælleren/lederen giver historien troværdighed ved selv at være det gode eksempel – walk the talk.
  • Fang tilhørernes opmærksomhed: Det er vigtigt, at sikre sig tilhørernes opmærksomhed. Det kan for eksempel gøres ved at bruge humor eller ved at relatere specifikt til deres hverdag og udfordringer. Vær gerne personlig også i forhold til dig selv. Undgå at tale ned til tilhørerne.
  • Historier taler for sig selv: Begynd ikke at forklare pointen, men lad tilhørerne selv tage den til sig.

Undgå manipulation: Historier er et virkningsfuldt værktøj, og kan, hvis det bliver brugt forkert, minde om manipulation. På længere sigt er der imidlertid ingen fordel ved at bruge historiefortælling manipulerende. Man risikerer, at medarbejderne føler sig ført bag lyset, og ledelsens budskaber risikerer at blive betragtet som hjernevask eller varm luft uden indhold.

Læs mere her

– Følg PROBANA på Facebook – se www.facebook.com/Probana og https://www.facebook.com/HRForum.dk
- Følg PROBANA på Linkedin – se www.linkedin.com/company/probana-management/
- Følg PROBANA på Google Plus – se https://plus.google.com/+probana
- Følg PROBANA på HR Portalerne – se www.hrforum.dk & www.efteruddannelser.

Kommentarer

kommentarer

About The Author