HR: Stigende brug af ansættelsesklausuler

Alt for mange medarbejdere stavnsbindes til deres job, fordi virksomheder bruger ansættelsesklausuler i deres standardkontrakter.

Brugen af ansættelsesklausuler spreder sig som ukrudt i danske virksomheder. Ansættelsesklausuler har store konsekvenser for den enkelte og koster samfundet dyrt. Ansættelsesklausuler forbyder medarbejdere at tage ansættelse hos en af virksomhedens kunder eller konkurrenter eller starte egen konkurrerende virksomhed. Når en medarbejder har en ansættelsesklausul i sin ansættelseskontrakt er medarbejderen dermed forhindret i at søge nye udfordringer inden for sit fag eller lokalområde. I de senere år har samfundsforskningen påvist, at brugen af konkurrencebegrænsende ansættelsesklausuler går ud over mobiliteten på arbejdsmarkedet, hæmmer vidensdelingen og lægger en dæmper på innovation og iværksætteri. En ansættelsesklausul giver dog mening for særlige nøglemedarbejdere, da de besidder en viden og en indsigt i virksomheden, man som arbejdsgiver ikke har lyst til tilfalder konkurrerende virksomheder dagen efter. En løsning kunne være at kigge nærmere på, hvordan Norge tackler problemet. I Norge har man nemlig sørget for, at det er så dyrt for virksomheder at anvende ansættelsesklausuler, at de ved hver kontraktforhandling vurderer den reelle nødvendighed. Den situation har man opnået ved at ændre lovgivningen, så arbejdstagere har fået ret til fuld løn i kompensation i den periode en konkurrenceklausul gælder. Derved har man vendt udviklingen og sat en stopper for, at norske arbejdsgivere som en automatreaktion har ansættelsesklausuler i ansættelseskontrakter.

Læs mere om brugen af klausuler her

Ønsker du rådgivning til hvilket kursus og uddannelse, der passer bedst til dine behov – ring til os på telefon: 33 13 58 00.

– Følg HR Forum på Facebook – se https://www.facebook.com/HRForum.dk
- Følg HR Forum på Linkedin – se www.linkedin.com/company/hr-forum-aps
- Følg HR Portalerne – se www.hrforum.dk & www.efteruddannelser

Kommentarer

kommentarer

About The Author